Üretra Darlığı Kapalı Ameliyatı (Üretrotomi İntern)
Üretrotomi İntern veya Üretra Darlığı Kapalı Ameliyatı Nedir?
Üretrotomi intern, halk arasında “kapalı üretra darlığı ameliyatı” olarak da bilinir. Üretrotomi intern, üretra darlığının tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Üretrotomi Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
Kapalı üretra darlığı ameliyatı, genel anestezi ya da spinal anestezi altında gerçekleştirilir. darlığın uzunluğuna göre yaklaşık ortalama 30 dakika kadar sürmektedir. Bu yöntemde ucunda kamera ve ışık kaynağı bulunan ve üretratom adı verilen özel bir cihaz kullanılır. Bu cihaz ile idrar deliğinden girilerek darlık noktasına kadar ilerlenir. Darlık noktasına gelindiğinde, buradan idrara kesesine bir klavuz tel gönderilir. Daha sonra dar olan kısım direkt görüş altında soğuk bıçak ile kesilerek açılır ve bir sonda yerleştirilerek işleme son verilir. İşlem sırasında soğuk bıçak yerine lazer kullanılması başarıda belirgin bir fark yaratmamaktadır. Ameliyat sonrası dönemde çok fazla ağrı duyulmaması ve işlemin kısa sürmesi nedeniyle çok uzun olmayan üretra darlıklarında genellikle ilk tercih edilen yöntemdir.
Üretra Darlığı Kapalı Ameliyat Sonrası
Hastaya ameliyat sırasında takılan idrar sondası genellikle 3 gün tutulur. Ameliyat sonrası hasta genellikle aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrası dönemde kullanılması için antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verilebilir. İdrar sondası genellikle 3 gün sonra alınır. Daha sonra hatta rutin hayatına dönebilir, ancak ağır spor ve cinsel ilişkiden ameliyattan sonraki iki hafta sürede kaçınmakta fayda vardır.
Üretra Darlığı Kapalı Ameliyat Başarısı
Üretrotomi intern ameliyatının ne derece başarılı olduğu konusu tartışmalıdır. 1 cm den daha kısa darlıklarda erken dönemdeki başarı % 50-80 olarak bildirilmiştir. Ancak uzun süreli takiplerde bu oran %6-25’e kadar düşmektedir.
İşlemin nispeten basit ve tekrar edilebilir olması nedeniyle, 1 cm’den kısa olan darlıklarda tüm hastalara ilk tedavi seçeneği olarak üretrotomi intern yani kapalı üretra darlığı ameliyatı önerilmektedir. Eğer hastada darlık tekrar oluşursa, ikinci üretrotomi intern girişimi belki uygulanabilir ama daha fazla tekrarlayan darlıklarda artık Üretroplasti yani açık üretra darlığı ameliyatına yönelmek gerekir.