Üretra darlığı nasıl tedavi edilir? Üretra, idrarı mesaneden penisin ucuna taşıyan tüp şeklinde bir organdır. Erkeklerde prostat bezinin ve penisin içinden geçer. Kadınlarda ise üretra daha kısadır. Üretranın içini döşeyen tabaka herhangi bir nedenle yaralandığında darlık oluşur ve idrarın geçmesini zorlaştırır. Buna üretra darlığı adı verilir.
Üretradaki darlık, idrar akımında yavaşlamaya neden olur veya mesanenin tamamen boşalmasını zorlaştırır. Tuvalete gittikten hemen sonra tekrar idrara çıkma ihtiyacı hissedilebilir veya sık veya acil idrara çıkma ihtiyacı duyulabilir. Ayrıca idrar yaparken ağrı, kanama ve idrar yapma korkusu oluşabilir. Eğer tedavi edilmezse, üretral darlık zamanla kalıcı mesane hasarına, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına, idrarda kanamaya, böbreklerde idrar birikmesine veya böbrek hasarına neden olabilir.
Üretra Darlığı Neden Olur?
Üretradaki darlık, çoğu zaman, araba veya bisiklet kazası gibi bir yaralanmadan kaynaklanan travma veya idrar sondası takılması , radyasyon tedavisi veya prostat ameliyatı veya sistoskopi gibi tıbbi işlemlere bağlı olarak gelişir. Bazen üretra enfeksiyonu veya gonore (belsoğukluğu, cinsel yolla bulaşan bir hastalık) üretral darlığa neden olabilir.
Üretra Darlığı Tanısı Nasıl Konur?
Üretral darlığı tanısı için bazı tetkikler gerekir. Darlığın uzunluğunu ve yoğunluğunu değerlendirmek için retrograd üretrografi adı verilen idrar kanalının X-ışınları ile görüntülemesini sağlayan bir test kullanılır. İdrar akışının üretral darlıktan nasıl etkilendiğini görmek için idrar akış testi (üroflowmetri) ve idrar yaptıktan sonra mesanede normalden fazla idrar kalıp kalmadığını belirlemek için uItrason ile ölçüm yapılır.
Darlığın yerini ve görünümünü görmek için lokal anestezi altında küçük, bükülebilir bir kamera ile bakma (sistoskopi) gerekebilir.
Erkeklerde Üretra Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Üretral darlık tedavisi, darlığın ne kadar uzun olduğuna ve ne kadar skar dokusu olduğuna bağlı olarak değişir. Üretra darlığı için tedavi seçenekleri şunlardır;
- Darlığın yakından izlenmesi anlamına gelen aktif izlem,
- Belirtileri hafifletmek için darlığı genişletmek (dilatasyon),
- Üretrotomi adı verilen darlığın soğuk bıçak ya da lazer ile kesilmesi,
- Üretroplasti (üretranın cerrahi rekonstrüksiyonu); genellikle en etkili tedavi yöntemidir.
Üretral darlık çok fazla skar dokusu içermiyorsa, hafif, ince ve kısa bir darlık varsa, darlığın cerrahi bir işlem yerine genellikle aktif izlem, üretral dilatasyon veya üretranın endoskopik insizyonu ile tedavi edilmesi tercih edilir.
Öte yandan, tekrarlayan bir darlık varsa veya darlık uzun ve dokusu yoğun ise, üretroplasti tercih edilir. Bu ilem hasta genel anestezi altında iken yapılır. Üretroplasti, genellikle kalıcı tedavi sağlayan etkili bir yöntemdir. Üretranın darlık ve skar dokusu olan kısmını çıkararak üretroplasti yapıyoruz. Uzun bir darlık varsa, üretrayı yeniden şekillendirmeye yardımcı olmak için ağız içinden alınan bir yanak dokusu (greft) veya bir deri parçası kullanılabilir.
Ameliyattan sonra hasta bir veya iki gün hastanede kalabilir ve iki veya üç hafta idrar sondası takılı kalabilir. Çoğu hasta ameliyat sonrası rahatlar. Darlık çok uzun ve birden çoksa darlık tekrarlayabilir.
Her üretra darlığı kişiye özel olabilir. Her hasta için tedavi, tedavi sonrası seyir farklılık gösterebilir. Bu nedenle, en iyi sonuca ulaşmak için ameliyatın bu konuda deneyimli bir uzman tarafından yapılması gerekir.
Kadınlarda Üretra Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Daha nadir olsa da, kadınlarda da üretra darlığı olabilir. Kadınlarda üretral darlıkların nedeni ve tedavileri erkeklerden farklıdır. Kadınlarda üretral darlık belirtileri arasında sık idrar çıkma, idrar yapmada zorlanma, idrar yapmak için ıkınma ihtiyacı, sık idrar yolu enfeksiyonu, idrar yaparken ağrı bulunmaktadır.
Üretradaki darlık, darlığın genişletilmesi veya darlığın kesilmesi ile tedavi edilebilir. Bunlar başarısız olursa veya tekrarlayan darlıklar için, üretrayı yeniden yapılandırmak için vajina çevresindeki lokal deri kullanılarak üretroplasti ameliyatı yapılabilir. Yine ağız içinden alınan doku kullanılarak darlık düzeltilebilir.