Üretra divertikülü ya da üretral divertikül, üretra duvarında görülen kesecik şeklinde genişleme, balonlaşmadır. Bazen hiç bir belirtiye neden olmayabilir. En sık görülen belirtileri arasında idrarda yanma, idrar sonrası damlama, sık idrara çıkma ve acil idrar yapma isteği gibi belirtiler bulunur. Kadınlarda erkeklere göre çok daha fazla görülür. 40 ile 70 yaşları arasında daha sıktır. Daha önce üretra ameliyatı olanlarda da görülme daha fazladır. Çocuklarda ortaya çıkması son derece nadirdir. Üretral divertiküller daha çocuklarda hipospadias ameliyatından sonra ortaya çıkar.
Üretral Divertikülün Nedeni Nedir?
Üretral divertiküller bazen doğuştan olabilir. Bazen de zamanla gelişebilir. Genellikle üretral divertikül , üretra duvarınının zayıflamasına neden olan enfeksiyonlara, üretradaki bezlerin genişlemesine bağlı olarak gelişir. Vajinal yoldan yapılan zor doğumlar üretral divertikül gelişimi için bir risk faktörüdür. Bunun nedeni, doğum anında üretra çevresindeki kasların zorlamasıdır.
Erkeklerde ise üretral divertikül için risk faktörleri şunlardır:
- Sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme
- Mesaneyi tamamen boşaltmada zorluk
- Hipospadias (İdrar deliğinin penisin alt tarafında olduğu bir durum)
- Üretra yaralanması
- Üretra darlığı ameliyatı
Üretra Divertikü Tanısı
Üretral divertikül tanısı koyabilmek için üretra divertikülünden şüphelenmek çok önemlidir. İşeme sistoüretrogramı, sistoüretroskopi, ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme tanıda kullanılan yöntemlerdir.
Üretra Divertikü Tedavisi
Divertikül genişse, enfeksiyona neden oluyorsa ya da içinde taş oluşmuşsa mutlaka ameliyat ile düzeltilmelidir.