Üretra Nedir? Üretra Ne İşe Yarar?
Üretra ya da diğer adıyla dış idrar kanalı, idrar torbasında toplanarak biriken idrarın vücut dışına atılmasını sağlayan boru şeklinde olan bir organdır. Dış idrar kanalı hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunur ve özellikle daralmalarında ciddi sıkıntılar ortaya çıkar.
Üretra Nerede Bulunur? Anatomisi Nasıldır?
Üretra, idrar kesesinden (mesane) hemen sonra başlar. Vücut dışında sonlandığı noktaya delik anlamına gelen meatus adı verilir. Dış idrar kanalı erkeklerde penis ucunda, kadınlarda ise vajina girişinin hemen üstünde sonlanır.
Erkeklerde Üretra
Erkeklerde üretra, mesaneden çıktıktan hemen sonra prostatın içinden geçer. Daha sonra idrar tutmaya yarayan sfinkter adı verilen büzük kaslarının arasından geçerek penisin ortasından geçip, penis ucunda dışarıya açılır.
Kadınlarda Üretra
Kadınlarda prostat bezi ve penis yoktur. Bu yüzden idrar kanalı daha kısadır. Mesaneden çıktıktan sonra, idrar tutmaya yarayan sfinkter adı verilen kas tabakasının içinden geçer ve vajina girişinin hemen üzerinde dışarıya açılır.
Üretranın uzunluğu erkeklerde ortalama 20 cm iken kadınlarda ise 4 cm uzunluğundadır.
Erkek Üretrası ile Kadın Üretrası Faklı Mıdır?
Yukarıda da bahsedildiği gibi erkek ve kadınların anatomisindeki farklılıklardan dolayı, dış idrar kanalında da bir takım farklar bulunmaktadır. Bunların içinde en önemli fark, dış idrar kanalının uzunluğunun farklı olmasıdır. Erkeklerde dış idrar kanalı kadınlara göre çok daha uzundur. Bunun nedeni erkelerde prostat ve penis olmasıdır. Prostat içinden geçen kanalın uzunluğu yaklaşık 3-4 cm’dir. Penis içinden geçen kanalın uzunluğu ise yaklaşık 10-12 cm’dir. Dolayısıyla erkek üretrasının uzunluğu ortalama 20 cm kadar iken, kadınlarda üretra 4 cm uzunluğundadır.
Uzunluk dışında erkek ve kadın üretrası arasında görülen bir diğer fark ise, erkeklerde idrar haricinde spermin (meninin) de yine dış idrar kanalı vasıtasıyla dışarıya atılıyor olmasıdır. Oysa kadınlarda üretra, sadece idrarın dışarı atılmasını sağlar.
Üretranın En Sık Görülen Hastalıkları Nelerdir?
Dış idrar kanalında en sık görülen hastalıklara; enfeksiyon yani iltihaplanma ve darlıktır. Diğer hastalıklar ise yaralanmalar, divertikül, karinkül, genital siğiller ve kanserdir. Üretra iltihabı idrar yolu efeksiyonlarından kaynaklanır.
Bel soğukluğu (gonore) üretrada iltihaba neden olan bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde daralıklara neden olur. Üretra darlığı ise çeşitli nedenlerden dolayı idar kanalında bağ dokusu oluşumu neticesinde meydana gelen daralmadır. Darlıkların en sık görülen nedeni yaralanmalardır.
Üretra kanseri ise daha nadir görülür. İdrar kanalındaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.