Phone Icon
Telefon Numarası
0546 104 80 80

Üretra Yaralanması Neden Olur?

Üretra Yaralanmaları

Üretra Nedir?

Üretra yaralanması sık görülen bir durumdur. Üretra, idar kesesinde bulunan idrarın vücut dışına atılmasını sağlayan her iki ucu açık boru şeklinde bir kanaldır. Halk arasında dış idrar kanalıdış idrar yolu olarak da bilinir. İçi mukoza adı verilen bir tabaka ile örtülüdür. dış idrar kanalının vücut dışına açıldığı deliğe meatus adı verilir.

Üretra Yaralanması Nasıl Olur ?

  • Leğen kemik kırıklarına neden olan kazaları takiben
  • Üretra yaralanması genellikle yüksekten ata biner tarzda düşmelerde,
  • Perine adı verilen makat ile testis torbası arasındaki bölgeyi hedefleyen darbeler,
  • yüksekten düşme,
  • İntihar veya intikam amacı ile penis kesilerinde,
  • Kapalı prostat ameliyatı, kapalı mesane tümörü ameliyatı (TUR Ameliyatı) ve sistoskopi gibi girişimler,
  • Sıklıkla yaralanmaya neden olan bir başka durum ise yanlışlıkla idrar sondasının balonunun üretra içinde şişirilmesi,
  • Sünnet sırasında yapılan hatalar,
  • Cinsel ilişki sırasında dikkatsizlik sonucu oluşan penis kırıkları üretra yarlanmasına neden olabilir.
  • Spor karşılaşmalarında veya saldırı durumunda perine bölgesine gelen tekme üretranın yırtılmasına ya da  kopmasına neden olabilir.
  • Penise yerleştirilen penil protez üretraya bası yaparak üretrayı zedeleyebilir.

Üretra Yaralanmalarının Tanısı Nasıl Konur?

Hastanın muayenesi ve şikayetleri tanı koymada oldukça yararlıdırlar. Ancak kesin tanı için üretrografi adı verilen bir ilaçlı filmin çekilmesi gerekir. Bu işlem sırasında, penis ucundaki delikten enjektör ile özel bir ilaçlı sıvı verilir ve o sırada röntgen çekilir.  Eğer üretrada yaralanma varsa verilen ilaçlı maddenin üretradan dışarı çıktığı görülür.

Üretra Yaralanması Tedavisi Nasıldır?

Üretra yaralanmalarının tedavisinde genel prensip eğer aşırı miktarda kanama varsa kanamayı kontrol etmek için perineye ya da  penise baskı uygulanmasıdır. Üretrografi normal ise hastanın idrar yapmasına izin verilir. Eğer idrar yapamaz ya da kanlı idrar yapar ise hastaya sonda takılır.  10-14 gün sonra sonda çıkarılır.
Üretrografide üretra yaralanması tespit edilirse, hastaya göbek altından bir kateter takılır ve idrarın bu kateterden çıkması sağlanır. Üretranın iyileşmesi için göbek altından takılan bu kateter 21 gün tutulmalıdır. Bu süre, üretranın iyileşmesi için gereken süredir. 21. gün bu kateter alınmadan önce idrar kesesi 300 cc özel bir sıvı ile doldurulur. Kateter klampe edilerek hastanın işemesi istenir. İşeme sırasında röntgen filmi çekilir. Üretra normai ise kateter çekilir. Darlık mevcut ve hasta idrarını  yapamıyorsa darlığın tedavisine kadar kateter hasta üzerinde bırakılır.

Üretra darlığının giderilmesi için internal üretrotomi işlemi uygulanır. Özel bir bıçak ile darlık açılır ve idrar kesesine sonda konur.