Üretra Darlığı Ameliyat Sonrası

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Üretra Darlığı Ameliyat Sonrası

Üretra darlığı (İdrar kanalı darlığı) birçok nedene dayanabilmektedir. Ülkemiz genelinde daha çok;

  • Prostat ameliyatı geçirmiş olanlar,
  • Çeşitli ameliyatlar sonrası sonda takılan hastalar,
  • Enfeksiyonlar,
  • Trafik kazaları sonrası görülmektedir.

Üretra darlığının ameliyat dışında tedavisi maalesef yoktur. Ameliyatlar arasında başarısı en yüksek olan ve yan etkisi en az olan açık üretra darlığı ameliyatı diğer adıyla üretroplasti ameliyatıdır.

Üretra Darlığı Ameliyat Sonrası İyileşme Süresi

Üretroplasti ameliyatından önce hastamızın hastaneye yatışı yapıldıktan sonra çeşitli kan tetkikleri ve idrar tahlili uygulanmaktadır. Tahlilleri yapılan hastamız ameliyata alınmaya hazır hale gelir. Hastanın ameliyattan bir hafta önce mutlaka kan sulandırıcı ilaçları kesmesi ya da kardiyoloji doktorunun tavsiyesi ile yeni ilaçlara geçmesi gerekir.

Açık Üretra darlığı ameliyatının süresi; darlığın yeri, uzunluğu ve daha önce ameliyat geçirip geçirmediğine göre değişir. Ameliyat ortalama 2-4 saat sürmekte olup hastamız herhangi bir problem çıkmaması durumunda, hastanede 2-3 gün kadar yatmaktadır. Hastaneden taburcu olduktan sonra mutlaka evde istirahat etmesi ve verilen ilaçları düzenli kullanması gerekir. Her şey yolunda giderse hastamıza taktığımız sondayı 2-3 hafta içinde çıkarıyoruz. Ardından çektiğimiz kontrol filminde iyileşmenin tamamlanmadığını gözeterek hastamızın tekrar işine dönmesine onay veriyoruz.

Üretra Darlığı Ameliyat Riskleri

  • Açık ameliyat öncesi hastalarımız genellikle kapalı ameliyatlar olmaktalar maalesef başarısı oldukça düşük olan bu yöntemi defalarca yaptıran hastalarımızın ameliyatları olmayanlara göre daha zor geçmektedir ve mevcut darlık uzunluğu daha fazla olmaktadır.
  • Üretroplasti ameliyatının çok ciddi riskleri yoktur. Ameliyat sonrası yara yerinde akıntı, kızarıklık ve enfeksiyon bulgularının olması nadirde olsa görülmektedir. Bunun olmaması için hastalarımız verilen ilaçları düzenli kullanmaları, pansumanları steril şartlarda yapmaları ve kontrollerini aksatmamaları kaydıyla rahat bir şekilde düzelirler.
  • Bir diğer riski ise özellikle yaşlı ve prostat ameliyatı sonrasında darlık gelişen hastalarımızda idrar kaçırma riski olabilir. Bu idrarı tutan kasların ve sinirlerin ne derecede zarar gördüğüne göre şiddeti değişir. Özel egzersizler ile bu risk minimuma indirilir.
  • Trafik kazaları ya da iş kazaları sonrası idrar kanalının komple kopması (üretra rüptürü) durumunda bu kopma esnasında hem sertleşmeyi hem idrar tutmayı sağlayan sinirlerde hasar oluşabilir. Bu tür hastalarımızda ameliyat öncesi mutlaka penisin sertleşip sertleşmediğini sorgulamak gerekir. Bazen de yoğun strese ve geçirilen ameliyatın büyüklüğüne bağlı olarak geçici sertleşme sorunları olabilmektedir. 6-12 ay içinde kendiliğinden bu sorun düzelir.
  • Üretra darlığı olan hastalarda maalesef meni kanalıda aynı yol olduğu için meni taziği ve miktarı azdır. Bundan dolayı çocuk olma ihtimali azalır ancak ameliyat ile bu darlık düzeldiğinden bu sorunlarda rahatça ortadan kalkmaktadır.

Üretra Darlığı Ameliyatı Ne Kadar Sürer

Yukarıda da bahsedildiği üzere ameliyat süresi hastadan hastaya değişmektedir.

  • Üretra darlığı çok kısa ve hasta daha önce hiç ameliyat olmamışsa 2 saat,
  • Üretra darlığı çok uzun ise ağzından parça alınıp yama yapılma yöntemi kullanılacak olup ve daha önce defalarca kapalı veya açık ameliyat olmuş olan hastanın ameliyat süresi 4 saate kadar hatta bazı durumlarda 4 saatten daha da uzun sürebilmektedir.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]