Phone Icon
Telefon Numarası
0546 104 80 80

Üretra Rüptürü Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Üretra Rüptürü

Üretra Rüptürü Nedir?

Üretra rüptürü (üretra kopması), üretranın yani idrar kanalının çeşitli nedenlerden dolayı bütünlüğünün bozulması ve uçlarının birbirinden ayrılmasıdır.

Üretra Kopması veya Yırtılması Neden Olur ?

Üretra kopması daha çok araç içi ve araç dışı trafik kazalarına bağlı olarak görülür. Bu yüzden daha çok trafik kazalarının çok olduğu gelişmekte olan ülkelerde sık görülür. Kaza sırasında leğen kemiklerinde kırıklar meydana gelir. Kırık kemiklerin keskin uçları arka üretrayı kısmen ya da tamamen keserek, yırtılma veya kopmaya neden olur. Bu durumda idrar idrar üretra ile dışarı atılamaz.

Üretra Rüptürü Belirtisi Nedir ?

Penis ucunda ya da üretra ağzında kan görülmesi üretrada kopmanın bir belirtisidir. Böyle durumlarda kesinlikle yaralıya sonda takılmaya çalışılmamalıdır. Çünkü bu durumda kısmen yırtılmış olan üretra, tamamen kopabilir. Hastaya geçici olarak göbek altından idrar kesesine bir sonda gönderilir. Bu işleme sistostomi adı verilir. Daha sonraki dönemde ürtradaki kopma ameliyat ile tamir edilir.

 

Üretra Rüptürünün Amliyat ile Tedavi Yöntemleri

Üretra kopmasının tedavisi ameliyat ile o bölgenin onarımı şeklindedir. Kazadan sonra ilk 10 gün içerisinde yapılan onarım işlemine erken onarım denir. Erken onarım kapalı yani endoskopik ya da açık olarak yapılabilir.

Endoskopik onarımda, sistostomiden ve penisten gönderilen iki ayrı endoskopi cihazıyla kopan uçlar bulunur ve uç uca getirilir. Takılan idrar sondasıyla üretradaki bütünlük sağlanır. Bu işlem açık olarak da yapılabilir. Ancak gerek kapalı gerekse açık olarak yapılan bu erken onarımın başarı oranı çok düşüktür. Çünkü kopan uçlar uç uca getirilip dikilse bile tam birleşme sağlanamaz. Ayrıca erken onarım, daha sonra geç dönemde yapılacak olan perineal üretroplasti ameliyatının başarısını da kötü yönde etkiler.

Geç onarım ise 3 ay sonra uygulanır. Bu süre zarfında hasta idrarını sistostomi sondasıyla boşaltır. Leğen kemiğindeki kırıklar ve yaralanmalar vücut tarafından tamir edildikten sonra ameliyat uygulanır.  3 ay sistostomili kalan hastaya daha sonra perineal üretroplasti ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatta apış arasından yapılan ters Y şeklindeki bir kesi ile girilir. Üretra bulunur, tamamen serbest hale getirilir ve uç uca ekleme yapılır. Üretroplasti ameliyatı bu konuda deneyimli üroloji uzmanlarınca yapılır.